Final-Exterior-Render_Fillm-Center-For-WEB.jpg

film center

University Film Center

Office | Murray Legge Architecture

This project aims to create a "gateway" type building that celebrates cinema and expresses the form of a theatre in a unique way. The design hoists the box of the theatre up on angled concrete columns, creating rich space beneath the volume where the act of attending a film is brought back to its rich original processional experience. The void space also serves as reception and exhibition for the film archive and special events. 

The south portion of the project is characterized by a rational organization of the other programmatic elements along a longitudinal circulation spine. The volumes of program are broken up by small courtyards where light and air are allowed to penetrate into many portions of the project. This organization allows for a wonderful play between the large theatre element, and the circulation through the building; giving the inhabitants a sectionally rich experience of the building as views are allowed across the different levels of the project.